At nære to børn – Amning under graviditeten

Amning under graviditeten

Ja, jeg ved det godt: Amning under graviditeten. Det er ikke normen, så der dukker nok en masse spørgsmål op i dit hoved lige nu.

Og det er helt ok, så længe at spørgsmålene bliver stillet af nysgerrighed uden at dømme.

Det kan nemlig være fysisk OG psykisk hårdt at være gravid, så når nogle kvinder vælger at amme under graviditeten, for fortsat at opfylde deres andet barns behov, skal de have et kæmpe klap på skulderen. Det er nemlig ikke bare lige til.

Q&A: Amning under graviditeten

Lad os se om jeg kan besvare nogle af de spørgsmål for dig:

  1.      Kan man blive gravid, mens man ammer?

Ja, det kan man, og det sker faktisk hele tiden. Nogle kan have sværere ved det end andre grundet hormonbalancen og cyklusser, men man kan sagtens få ægløsning, også selvom man fuldammer.

  1.      Hvis det store barn tager al moderens mælk, kommer der så næring til barnet i maven?

Ja da! Når kroppen har været sund nok til at lave en baby, mens man ammer, mon så ikke også den er sund nok til at nære dem begge? Barnet i maven skal nok få AL den næring den skal bruge til at udvikle sig og vokse som den skal. Der store barn får ofte også næring fra andre steder end modermælken i form af fast føde. Det der er vigtigt, er, at mor også husker at passe på sig selv og sin kost.

  1.      Vil det ammende barn fravænne sig, når man bliver gravid?

Det kan ske. Mange gravide oplever, at mælkeproduktionen falder eller forsvinder helt midtvejs i graviditeten eller endda tidligere, og mælken kan også gå hen og få en anden smag og konsistens, som det ammende barn kan reagere på. Nogle børn stopper med at amme, nogle starter op igen, når mælken kommer igen efter fødslen, nogle sætter ammefrekvensen ned, mens andre slet ikke reagerer på de ændringer der sker i mælken.

  1.      Hvad sker der så hvis det ældste barn ikke fravænner og ammer gennem hele graviditeten?

Så kan man tandemamme – amning af både det store og det lille barn, men det er et helt andet eventyr, som du kan læse om her.

  1.      Kan amning under graviditeten ikke føre til spontan abort eller for tidlig fødsel?

Svaret er både ja og nej. Stimulering af brystvorterne kan ikke fremprovokere en abort eller en for tidlig fødsel, medmindre livmoderen allerede er klar til fødsel, eller hvis man allerede er i risikogruppen for at føde for tidligt. Er man i tvivl, vil jeg anbefale at man søger vejledning ved en uddannet ammevejleder hos fx IBCLC, Ammenet eller La Leche League.

Jeg ville gøre det igen

At amme min den ældste under graviditeten med lillesøster var bestemt en rejse med op- og nedture. Jeg mindes, at det var spændende, at se hvordan mælkeproduktionen steg og fald, hvordan mælken ændrede sig for at tilpasse sig den lille ny var på vej, og hvordan min store dreng, Nohr, reagerede i de forskellige perioder. Takket være hormoner, ømme brystvorter og den voksende mave, måtte vi samarbejde om ammestillingerne og ammefrekvenserne. Det bedste var de stunder, hvor vi grinede sammen, fordi maven pludselig puffede til Nohr midt i en amning. Ingen fik lov at mærke så mange spark, som han gjorde.

Nå, og et sidste spørgsmål: Om jeg ville gøre det igen? Det kan du tro!