Forventningsfulde Barsel

Barsel

Vi har alle sammen set dem. De nybagte mødre der efter en tur til fitness eller frisøren tager på Baresso for at nyde en kæmpe latte, mens deres barnevogne står ved siden af med sovende babyer. De griner og hygger mens de aftaler, hvem der bager boller og kage til næste uge, når de igen skal mødes.

Det var den baby-ferie du fik lovet.

Og der sidder du så nu. Virkelighedens nybagte mor.

Du sidder i din plettede sofa med din ammende baby, en kold kop kaffe og ildelugtende armhuler. Huset ligner en krigsmark, køleskabet er tomt og du har den sidste rene pyjamas på, som så lige er blevet sølet til i gylp, takket være en kæmpe mælkeproduktion, der gør, at du helst skal rende rundt med to gylpeklude under BH’en, så du ikke også skal søles til i mælk fra det ukontrollerede nedløb.

Du længes efter en tur ud – ud og være den der mor, der triller afsted med barnevognen med nyklippet hår og en udstråling af overskud, men dit barn vil ikke sove i barnevognen. Eller i vuggen. Eller i sofaen. Eller noget som helst sted der ikke er ovenpå dig.

I anledningen af barselsbesøgene får du et hurtigt bad og rodet kommer under kontrol, for folk skulle jo gerne tro, at du nyder din barsel og din baby, men indeni ved du jo godt, at alle kan se det – du er træt, du er træt af at sidde her, du er ensom, og du bliver ved med at spørge dig selv:

“Hvorfor blev jeg snydt? Hvad gør jeg forkert? Hvad er der galt med min baby?”

Intet. Du gør alt rigtigt ved at sidde der, og du sidder der ikke alene. I tusindvis af sofaer sidder der kvinder som dig, oplever det samme, tænker det samme. I og jeres babyer er helt normale.

De første mange måneder af en barsel kan faktisk sagtens foregå sådan, da det nye liv er en stor omvæltning for både dig og din baby. Spørgsmålet er, hvordan vi tager imod denne omvæltning, og hvis forventningerne er helt i sky, så er det klart du føler dig skuffet.

Men hvordan skulle du også vide, at barsel ikke er Latte og Luksus? Det vi ser, er jo netop de barslende mødre, der har overskuddet til og muligheden for at bevæge sig ud. Vi render jo ikke rundt kigger ind af hinandens vinduer, men hvis vi gjorde, så havde du set virkeligheden. Så havde du vidst det, og så havde du ikke følt dig så snydt.

Det er helt okay, at du sidder der.

Og hvis du nu er den højgravide mor, der lige nu tænker: “Åh nej, min barsel bliver et helvede.”, så nej! Din barsel bliver fantastisk.

At sidde og kigge på vores babyer, at amme vores babyer, at lade vores babyer sove ovenpå os i timevis, at opfylde vores babyers behov, det er faktisk det vi skal. Og hvis man ved, at det er sådan de første par måneder skal gå, så er det nemmere at indrette sig herefter.

Sæt ambitionsniveauet helt i bund, lav en forventningsafstemning og forbered dig på en million gode stunder i sofaen og køb dig en vikle, så du stadig kan få ordnet de basale ting, såsom madlavning, indkøb og toiletbesøg.

Ønsk eller lav dig en barselskurv, bed folk hjælpe til under barselsbesøg og nyd din barsel og din baby sådan som den nu engang er. Hvis dine forventninger til den er realistiske, kan du nemmere glæde dig, når overskuddet til en tur ud pludselig kommer.

Jeg ønsker dig verdens bedste barsel sammen med det lille menneske, der så absolut KUN forventer, at barslen foregår i dit selskab, i din favn.