Løgnens spiral – og du lyver også!

De sociale medier bliver alt for ofte til en portal for selvhøjtidelighed, like-hunting og forældre-bashing. Jeg kan ikke fordrage det, især ikke, når jeg selv er med til at styrke det.

Det er blevet en trend at blogge om det ideelle forældreskab. Om den perfekte hverdag. Om den optimale livsstil. Om roser og fjer og lyserøde skyer og evig, god samvittighed og hallelujah. På instagram viser folk den bedste side af sig selv, prædiker om kærlighed, økologi og mavefornemmelse uden nødvendigvis at praktisere det de viser. De fortæller om, hvordan de er nået til denne perfektion. Bevares, måske de også deler en sårbar side, der fortæller om, hvorfor samfundet er skyld i de fejl, som de en sjælden gang imellem har begået.

De deler billeder af deres børn. Deres yndige børn, der plukker blomster, bager kage og tegner. Børnene smiler og leger altid, og der er aldrig konflikter, for de er jo de perfekte forældre. Billeder af tallerkener der bugner af sund mad, glas med grønne smoothies og fyldte køleskabe. Haver med nyklippet græs, familieyoga i en ryddet stue, nyindkøbte bøger i læssevis, ja, overskuddet synes at være i top i disse dages hverdagsliv.

 

Bagsiden af dit perfekte liv på Instagram

Nu lyder jeg måske misundelig? Det er jeg ikke. Jeg er bare træt af det, fordi at jeg på den anden side af skærmen ser jeg bare noget helt andet. Jeg ser flere og flere mødre og fædre, som føler sig nedslået, og som føler nederlag og utilstrækkelighed. At de ikke kan gøre alt det de læser og ser, at de ikke er så zen, som alle andre, at de ikke har alt det overskud, og at de ikke er gode nok.

Hvorfor kan hun, når jeg ikke kan? Hvordan får han det gjort, jeg kan umuligt nå det?
Er jeg ikke lavet af den rette støbning? Jeg er ikke god nok.

Det perfekte billede på Instagram, der lyser af overskud og ro. Det fejlfrie blogindlæg, der giver dig opskriften på den optimale løsning på hverdagskonflikter. De konstante indtryk, påmindelser, slag i hovedet og skår i samvittigheden.

Nogle gange bliver disse billeder og indlæg delt for at inspirere. Nogle gange bliver de delt af lysten til at dele. Nogle gange bliver de delt for at afsenderen kan ophøje sig selv. Alt for ofte bliver de modtaget med irritation, misundelse og efterlader modløshed, opgivende sindstilstande, ensomhed og en følelse af utilstrækkelighed.

Og her starter den væmmelige og nedslidende spiral, hvor vi besvarer perfektionen med perfektion. Vi deler vores egen forfalskede virkelighed i form af redigerede og nøje udvalgte billeder, for at vise at vi har lige så meget styr på det, som de andre. Et billede af en farverig fødselsdagskage bliver besvaret med et upload af en gåtur i skoven – et billede, som er taget i en park midt i byen på vej på arbejde, #friskluftogstilhed. Dette bliver modtaget med dårlig samvittighed af den far, der ikke har været ude i et par dage. Han deler derfor et tre uger gammelt billede af sin smilende søn med teksten #skøndagmedfarsdreng. Moren med fødselsdagskagen ser dette billede og kigger modløst ned på sin grædende og overtrætte datter, der har sovet forfærdeligt i nat og er meget ligeglad med kagen #detbedstetilminskat. Og så sidder vi i hver vores stue, og liker hinandens falske, perfekte liv, mens vi slår os selv oveni hovedet over ikke, at have lige så meget overskud som resten.

 

Du ved jo godt det er løgn

Jeg vil gerne fortælle dig noget, som du godt ved, men som alle skal mindes om i ny og næ: Alle bloggere og brugere på de sociale medier er mennesker med en hverdag, der går op og ned, ligesom du og jeg. Blogger de om forældreskab, er de med høj sandsynlighed uperfekte fædre og mødre, ligesom du og jeg. Er deres blog og billeder udelukkende fyldt op med harmonisk hverdag og afbalanceret familieliv, så husk på, at det ikke er hele sandheden. De fucker også op, ligesom du og jeg, og de lyver, når de ikke også fortæller, at deres verden også ramler sammen nogle gange.

Virkelighedsbilledet er ude af balance. Virkeligheden med småbørn er aldrig i balance. Virkeligheden er uperfekt, rodet, skiftende, ukontrolleret, uoverskuelig, dejlig, smilende, grædende, grænseoverskridende, lærerig, elskværdig, udfordrende og en million gange bedre end alt det du ser på skærmen.

Du må gerne synes, at jeg lyder hellig nu, men det er ikke meningen. Jeg siger mig nemlig ikke fri fra denne spiral af løgne. Hvorfor tror du jeg kender til utilstrækkelighedsfølelsen? Hvorfor tror du, at jeg overhovedet laver dette indlæg? Jeg har selv besvaret perfektion med perfektion. Jeg bliver dog ikke gladere af det, og slet ikke når jeg ved, at det potentielt kan gøre andre kede af det.

 

Skab balance i virkelighedsbilledet

På de sociale medier får vi aldrig hele virkeligheden at se, og dette kan skyldes mange ting. Jeg tager for eksempel ikke billeder af mine børn, når de græder og har brug for mit nærvær. Jeg tager generelt ikke billeder af dem for at udstille dem. Det synes jeg faktisk heller ikke, at der er nogen der skal gøre ved deres børn. Jeg deler heller ikke episoder i min hverdag, som jeg vurderer at være for personligt til, at det skal ud i det sociale rum.
Jeg er også helt med på, at der er noget æstetisk over billeder på instagram, og at nogle profiler kører et bestemt farvetema eller underemne. Det er fint med mig. Du kan bare sagtens opretholde disse grænser og ideer uden at lyve.

Lige nu er balancen bare helt skæv, og det er slet ikke så svært ændre på. Kan vi ikke godt bare være lidt mere ærlige?

Din datter er smuk, når hun står der og plukker blomster, men kunne det ikke være fint, at dele en tekst, hvori du fortæller, om den konflikt I havde senere samme dag nede i Brugsen i stedet for #kærlighedoglykke? Billedet af din søn i viklen er rigtig fint, men når virkeligheden er, at han kun var oppe i 5 minutter for at tage billedet, så ville jeg hellere have haft et billede af dig med morgenhår og rander under øjnene – jeg kører nemlig samme stil i dag. Det er også skønt med et billede af et proppet, grønt køleskab og en fyldt frugtskål, men det havde været virkelig fedt for den mor, der har mistet modet, hvis du havde delt din virkelighed fra i morges: en liter konventionel letmælk, remoulade og to stykker pizza i køleskabet, samt en råden kiwi i frugtskålen. Denne modløse mor kunne måske se sig selv i den situation og forstå, at hun ikke er alene eller forkert på den.

En veninde sagde engang til mig, at hvert fjerde billede på instagram burde være hudløs ærlighed om alt det vi skjuler. Jeg synes hun har fat i noget der. Vi skal holde op med at lyve og blive bedre til at støtte hinanden i #livetsperfekteubalance. Er du med mig?