Mama-kit, urter og energi fra millioner af kvinder

Jeg er så heldig, at jeg kender en masse omsorgsfulde, kærlige og betænksomme kvinder, som alle har en masse viden om graviditet, fødsler og den første barselstid – viden som ellers for længst er glemt. Disse kvinder gav mig hver især fantastiske ord, gaver og inspiration, som hjalp mig igennem de sidste uger af graviditeten, samt fødslen.

Den ene af disse er Naja. Naja er Doula og kender en del til de nordamerikanske ’first nations’. Hun ved utroligt meget om urter, og så har hun bare en skøn energi over sig. Et par uger inden fødslen kom hun forbi med et mama-kit til mig, og det fik mig til at føle mig helt speciel <3

En alternativ mama-kit

Min mama-kit var fyldt med kærlighed og omsorg. Resten af indholdet var dette:

  1. En smudge-stick som er lavet af gråbynke til at tænde som en røgelsespind, der rensede os alle og huset, da fødslen gik gang.
  2. Hyrdetaske som væde til at stoppe kraftige blødninger, og evt. til dagene efter fødslen – jeg har blødt meget lidt denne gang!
  3. Friskplukket hindbærblade til the til at styrke livmoderen – drak en del dagene op til fødslen og efter fødslen
  4. Brændenælde til at lave the, som regulerer mælkeproduktionen
  5. Et forstenet søpindsvin, som under fødslen mindede mig om alle de mødre der har født gennem tiden, og som var med mig – en fødende kvinde er aldrig alene! Under fødslen stod den tæt på fødekaret med et levende lys, og jeg hentede energi fra den flere gange.

At drage omsorg om gravide damer, fødende kvinder og nybagte mødre ligger i os kvinder. Det er noget af det mest givende og selv den mindste omsorg, kan betyde alverden for en familie som står midt i noget af det mest fantastiske og samtidig mest udfordrende man skal igennem.
Før i tiden var denne omsorg en tradition. Vi boede i landsbysamfund, hvor vi delte hjem og tilværelse med nærmeste familie, boede dør om dør med den lokale jordemoder og det var en selvfølge, at der blev bragt mad og vand til det hjem, hvor en lille ny lige var kommet til verden.

Tusind tak Naja – tak for din omsorg og for at holde fast i nogle af de traditioner, som betyder så meget <3